Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Narkomani nenávisti, nekažte olympiádu!

Profesionální šiřitelé nenávisti mají žně. Ignorují poselství olympiády, sportovní výkony i vítěznou euforii, ze všeho se snaží hned vytěžit kapitál pro svou ideologicky motivovanou demagogii.Lezou mi na nervy a kazí náladu.

Přiznám se, že osobně mne olympijská klání nijak zvlášť nedojímají. Netrnu u televize hrůzou ani pak neskáču radostí a neroním slzy štěstí při vítězství českých barev. Ano, mám radost, cítím chvíli hrdost, že jsem Čech, když stoupá vzhůru ta Československá, do Čech vytunelovaná vlajka, ale hlavně obdiv ke sportovcům, kteří se dokázali dostat na vrchol. Osobně cítím daleko větší euforii, když si pěkně zaplavu v chladivé vodě za krásného letního dne nebo vystoupám na nějakou pěknou horu a dívám se dolů do krajiny.

Olympiádu přesto ctím, protože původní myšlenka, že jednou za čas se uskuteční svátek sportu a umění (to umění v novodobém pojetí bohužel odpadlo jako cosi nezajímavého a zbytečně složitého), díky němuž se zastaví všechny války a ti nejšikovnější a nejsilnější bojovníci všech stran všech konfliktů se utkají ve sportovních kláních, místo aby se navzájem zabíjeli, mi přijde inspirativní dodnes. Druhá věc je, že z Olympijských her se stal v době agresivní globalizace celoplanetární byznys, takže myšlenka, že olympiáda má lidi spojovat, a ne rozdělovat, musí připadat obyvatelům chudých brazilských favel jako špatný vtip.

No vidíte, moc to nežeru, ale přesto mě téměř k nepříčetnosti vytočila glosa jedné nejmenované novinářky, která v Lidových novinách verbálně tančí vítězné indiánské tance kolem vítězství gruzínského džudisty Laši Šavdatuašviliho nad Rusem Denisem Jarcevem. Proč? Protože Rus je náš nepřítel a když ho někdo porazí, sluší se to pořádně oslavit a do poraženého nepřítele si ještě pořádně kopnout. Olympiáda – neolympiáda.

“Nejdříve zamířil gestem na svou gruzínskou vlajku na hrudi a pak namířil na ležícího Rusa,” třese se křečovitým zadostiučiněním nejmenovaná a vysvětluje čtenářům Babišových Lidových novin, že to znamenalo: “Tady je tvoje místo.” Rozuměj na zemi v poloze ležmo, jsi poražený a zostuzený, nic jiného nezasloužíš.

“Bylo to přesně v den, kdy ruské tanky vjely před osmi lety do Jižní Osetie,” kasá se symbolikou autorka, ale kontext, který se jí nehodí do krámu – ruské tanky přijely do sporného regionu až několik týdnů poté, co tam podnikala vojenské útoky gruzínská armáda, takže seriózní západní listy dnes nepíší o invazi do Gruzie, ale o gruzínsko-ruském pohraničním konfliktu – tiše vypouští.

Česká novinářka, která se proslavila mimo jiné tím, že velebila čečenské teroristy, protože bojovali proti Rusku, a je známá tím, že s oblibou – a ve vzácné shodě s oficiálním postojem Lidových novin – háže špínu po všem, co je ruské. V závěru své antiolympijské ideologicky perfektně vyšperkované glosy s těžko skrývanou poťouchlostí jásá, jak to muselo být pro ruské sportovce potupné, když na ně diváci bučeli, a mezi řádky jim radí, že by vlastně “zemi, která podporuje nečestný boj a okupuje cizí území” raději reprezentovat vůbec neměli. A když už se tak nešťastně rozhodli, nemůžou se divit, že je celý svět po právu nenávidí.

Nechci tu opakovat, že Spojené státy okupují mnohem více zemí, než Rusko, a přesto jim nikdo neradí, aby se na reprezentaci své vlasti raději vykašlali. To je jako kdyby Češi odmítli reprezentovat naši zemi, protože na Hradě sedí Zeman, premiérem je Sobotka a všechno je tu vytunelované pár desítkami vyčůraných oligarchů. Chtěl jsem jen říct: nechme olympioniky soupeřit, držme se hesla “sláva vítězům, čest poraženým. A netahejme pořád tu protiruskou propagandu do sportu. Ukazuje to naši zabedněnost více, než tušíme. Sportu zdar!

Autor: Ondřej Mrázek | neděle 14.8.2016 16:08 | karma článku: 35,78 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

Pandemické peklo občas přináší kromě úzkostí a vzteku i moudré nápady, jaké by snad za normálních okolností nikoho ani nenapadly. K nim patří i návrh Karla Schwarzenberga na zklidnění emocí kolem pražského pomníku maršála Koněva.

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

Mizení opozičních politiků, řádění evidentně najatých skupin provokatérů, násilí a rabování. Bělorusko se rychle propadá do chaosu, který se snaží zneužít někdo třetí. Kdo to asi je?

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Neutralita jako inspirace z Vídně

Případ útoku nervovým plynem na bývalého ruského špiona v Británii vyvolal největší diplomatickou ofenzivu proti Rusku v moderní historii. Z Vídně nyní zazněla námitka, že pro vinu Kremlu neexistují přesvědčivé důkazy.

29.3.2018 v 19:40 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

Zvednout naše vlastenecké mandle se dokonale podařilo příčinlivým reformátorům české státní hymny. To, co vzniklo, je hudební kočkopes, navíc se směšně zastaralým obrozeneckým textem v plánované druhé sloce. Kde rozum náš?

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78 | Přečteno: 886x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Smog jako memento demokracie po česku

Každý rok zabije špatný vzduch podle informací Státního zdravotnického ústavu pět tisíc českých občanů. Politikům je to srdečně jedno. Jako ostatně skoro všechno, co se týká života běžných lidí, a ne jejich zisků a prebend.

28.2.2018 v 19:28 | Karma: 15,30 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik