Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sentiment po Velkém Četníkovi

Představa charizmatického světového vůdce, který bude tvrdou rukou vládnout přísně, ale spravedlivě, je dotěrná jako komáři u Lužnice. Varovné je, že po ní stále častěji volají lidé snad na celém světě. A u nás dvojnásob.

To dilema je staré jako lidstvo samo. Je lepší žít v kmeni, národě nebo státě, kde zajišťuje pořádek drsný vůdce, kterého se všichni bojí, ale zároveň mu věří, že nastolí pořádek, anebo má smysl usilovat o takové uspořádání společnosti, kde má každý právo na svůj názor, kde pořádek zajišťuje dodržování dohodnutých pravidel samosprávy a demokracie?

Jiný názor na to měli členové tlupy lovců mamutů, kde byl oštěp vražený do zad chápán jako spravedlivý trest za nesouhlas s náčelníkem, jiný vzbouření otroci vedení Spartakusem. Jinak k volbě mezi “vládou pevné ruky” a “samosprávnou demokracií” přistupovali poddaní císaře Karla IV, jinak čeští vlasteci za bachova absolutismu, jinak českoslovenští občané za první republiky, nacistické okupace, za vlády komunistů, jinak v 90. letech, jinak se na toto dilema dívají lidé v situaci současné. Je paradoxní, že třeba za reálného socialismu ani po jeho svržení se valná většina shodla na tom, že chtějí demokracii, otevřené hranice, co nejvíce samosprávy a hlavně žádnou “tvrdou ruku”, zatímco v dnešní situaci strachu a nejistoty si například mnozí z Čechů (ale i Slováků, Maďarů, Poláků, Rusů či Američanů) přejí, aby byl hlavně klid, a aby bili v bezpečí, a jestli se kvůli tomu zavřou hranice, nastolí policejní hodina a vyjímečný stav, tak se holt kvůli tomu podle nich nezboří svět.

Zajímavý projev takového současného toužení po tvrdém diktátorovi, který by svou silou a agresivitou zastrašoval všechny možné (I nemožné) cizí zdroje nebezpečí, předvedl nejnověji bývalý dánský premiér a generální tajemník NATO z let 2009 až 2014 Anders Fogh Rasmussen. Ten ve svém patetickém videu, zveřejněném na sociálních sítích, vyzval k tomu, “aby se Spojené státy opět ujaly role světového četníka, protože uprázdněného místa se snaží chopit Rusko a využívají ho teroristé.”

Ne, pan Rasmussen se nezbláznil, jak by snad někdo mohl logicky dovodit, jen v podstatě papouškuje scénář, který před prezidentskými volbami v USA napsali poradci kandidátce Hillary Clintonové. Aby také ne, když působí jako poradce amerikou dosazeného ukrajinského prezidenta a oligarchy Porošenka. A na Ukrajině – shodou okolností úplně stejně jako v hlavě Hillary Clintonové a v mysli vrchních generálů NATO a Pentagonu – je obraz dvojjediného Satana, ztělesňěného Daešem a Putinem důležitým sakrálním předmětem jejich četnické zahraniční politiky. Paradoxem zústává, že Trump, který by se v případě zvolení stal novým druhem oligarchiského amerického diktátora, po roli světového četníka netouží. Což ovšem neznamená, že se to v oválné pracovně Bílého domu po pár telerfonátech ze CIA a FBI nemúže rychle změnit.

Co dodat? Ať se může některým lidem, nadměrně vyjukanými mediální skandalizací uprchlické hrozby a populistickým strašením politiků, zdát, že demokracie umírá na souchotě a je nejvyšší čas ji nahradit nesmlouvavým a rázným vládcem, osobně dávám přednost zachování evropských (takže i českých) výdobytků samosprávy a demokracie před panickým úprkem zpátky do středověku.

Autor: Ondřej Mrázek | sobota 20.8.2016 18:27 | karma článku: 20,14 | přečteno: 512x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

Pandemické peklo občas přináší kromě úzkostí a vzteku i moudré nápady, jaké by snad za normálních okolností nikoho ani nenapadly. K nim patří i návrh Karla Schwarzenberga na zklidnění emocí kolem pražského pomníku maršála Koněva.

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

Mizení opozičních politiků, řádění evidentně najatých skupin provokatérů, násilí a rabování. Bělorusko se rychle propadá do chaosu, který se snaží zneužít někdo třetí. Kdo to asi je?

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Neutralita jako inspirace z Vídně

Případ útoku nervovým plynem na bývalého ruského špiona v Británii vyvolal největší diplomatickou ofenzivu proti Rusku v moderní historii. Z Vídně nyní zazněla námitka, že pro vinu Kremlu neexistují přesvědčivé důkazy.

29.3.2018 v 19:40 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

Zvednout naše vlastenecké mandle se dokonale podařilo příčinlivým reformátorům české státní hymny. To, co vzniklo, je hudební kočkopes, navíc se směšně zastaralým obrozeneckým textem v plánované druhé sloce. Kde rozum náš?

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78 | Přečteno: 886x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Smog jako memento demokracie po česku

Každý rok zabije špatný vzduch podle informací Státního zdravotnického ústavu pět tisíc českých občanů. Politikům je to srdečně jedno. Jako ostatně skoro všechno, co se týká života běžných lidí, a ne jejich zisků a prebend.

28.2.2018 v 19:28 | Karma: 15,30 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik