Ondřej Mrázek

Jak se proslavit v biatlonu? Srazit k zemi Rusa!

10. 02. 2017 18:21:06
Čtvrteční biatlonový skandálek posunul zase o kousek dál nenávist proti všemu ruskému. Francouzský přeborník Fourcade vzal očividně zákon do svých rukou. Kupodivu se za to nedočkal diskvalifikace, ale potlesku.

Kdo viděl sporný moment čtvrtečního závodu na biatlonovém mistrovství světa, nemohl být ani chvilku na pochybách, že si francouzský šampión počkal na svého ruského soupeře, zapíchl mu hůlku mezi nohy a nicnetušícího Rusa srazil k zemi. I díky tomu nakonec dojela nakonec francouzská štafeta na druhém místě před Ruskem. Svým očím tentokrát nevěřili ani ruští trenéři a závodníci, ale ani jejich šéftrenér, bývalý vynikající německý biatlonista Ricce Gross. Marně se dovolávali diskvalifikace, marně poukazovali na to, že úlet Fourcadeho byl vyvrcholení jeho aktivistického tažení proti ruskému týmu. Faourcade, který se postavil do čela podivuhodné kampaně proti ruským soupeřům, otevřeně vyzýval k co nejpřísnějšímu postihu Rusů za dopingovou aféru z minulých let i přesto, že ruští sportovci s pozitivními dopingovými nálezy byly potrestání nejen velice přísně, ale přímo exemplárně. A když se mezi jeho soupeře vrátil ruský biatlonista Loginov, který si před dvěma měsíci odpykal trest za doping, takže může oficiálně znovu závodit, neudržel nervy na uzdě a vyřádil se na něm po svém. Česká média, která si tradičně v protiruských postojích lebedí, si z celého incidentu vzala na paškál výkřik ruského televizního komentátora, typicky vytržený z kontextu, který po nesportovním zákroku na Loginova označil francouzského biatlonového krále za prase. A zcela adekvátně. Ostatně i expert České televize Roman Dostál k inkriminovanému momentu řekl: „Martin si na Loginova trošku počkal. Tohle by si kluci měli vyřídit mimo trať.

Vskutku originální byl i komentář českého biatlonisty Michala Krčmáře, který se nechal slyšet, že Loginov přece nemůže počítat s tím, že ho budou soupeři po dvouletém dopingovém trestu plácat po ramenou. „Je to možná hnusné a nesportovní gesto, ale kdyby tam bylo trochu úmyslu od Fourcadea, naprosto ho asi chápu,“ přiznal český reprezentant. Pochopitelně k ohromnému nadšení české internetové veřejnosti, která pod článkem v Lidovkách tradičně rozjela žumpózní diskuzi oslavující nenávist vůči Rusům. Což bylo ostatně možná hlavním cílem těch, kdo už nejenom nám, ale i sportovcům tak nenápadně vymývají mozky, aby odvedli pozornost od problem a rizik, která nám reálně hrozí. Ne, nejásejte, muslimobijci a mulimobijkyně, nemluvím o uprchlících, ale o našich politicích a oligarších.

Autor: Ondřej Mrázek | karma: 47.98 | přečteno: 16111 ×
Poslední články autora