Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koukalová: Strážkyně mravnosti nebo navedená aktivistka?

Čeští biatlonisté se staví do role obránců čistého sportu a bojovníků proti dopingu. Shodou okolností konkrétně proti ruskému dopingu. Jsou skutečně o tolik morálněji kovanější než ostatní závodníci, nebo je za tím něco jiného?

V hokeji se českým reprezentantům poslední dobou nedaří. Ani ve fotbale už to není, co to bejvávalo. A tak se našim národním sportem číslo 1 – alespoň v zimním období – stalo rychlobruslení a biatlon. Co na tom? Sport jako sport. Za mého mládí v 70. A 80. letech minulého století hrála roli národního sportu v dobách neúspěchů populárnějších a tradičnějších sportů kolová a nekonečný seriál permanentních mistrů světa bratří Pospíšilů. Sportovní hrdiny s puncem mezinárodních šampionů potřebuje každý režim. Lidé pak alespoň mají co slavit a na chvíli odloží spravedlivý vztek a hněv na zkorumpované a patolízalské politiky u moci. Tak už to u nás, v českých luzích a hájích chodí.

To, co se děje na pozadí biatlonových závodů nyní, je už zase přes čáru. Dopingové aféry, hádky a šarvátky závodníků, pomluvy, urážky, veřejně prezentované pohrdání a nenávist jako by náhodou zachycené objektivy televizních kamer. Jako by se sportovní klání pozvolna změnilo v ideologickou válku, jejíž jednotlivé strany nápadně podezřele kopírují studenou válku, která zuří na globální politické scéně. Čechům v této sportovně-politické maškarádě připadla role Mirků Dušínů, plísnících před celým demokratickým a spravedlivým světem zlé, nadopované a proputinské ruské sportovce i málo aktivisticky nabuzené vedení biatlonové unie, které – kdyby bylo co k čemu a dostatečně prodemokraticky motivované – už mělo dávno všem Rusům a Ruskám zakázat závodit. Nebo jim alespoň vzít ty biatlonové pušky. Co kdyby jim, nevypočitatelným zaprodancům Kremlu, najednou ruplo v bedně, že ano?

A tak se kromě sportovního boje muže proti muži a ženy proti ženě na trati i na střelnicích rozhořívá i boj Dobra proti Zlu, Nás proti Nim, Slušných proti Neslušným, kdy my jsme vždy ti první, zatímco Rusové ti opační. Pomluvy, udání, strkání se, bodání hůlkou do soupeře – to vše připomíná spíše než vrcholový sport připitomělé šarvátky na školním lyžařském zájezdě mezi nesmiřitelnými áčáky a béčáky. Poslední aktivistické gesto Gabriely Koukalové, kdy si při přebírání prvního ze dvou malých globů cenu sice od šéfa Mezinárodní biatlonové unie vzala, ale ruku mu nepodala, aby ho pak ještě s gustem před kamerami několika televizních stanic zkritizovala jako malého chlapečka, co se pořád počůrává, mi vzalo chuť sledovat biatlon úplně. Sympatická česká sportovkyně je bezesporu bojovnice a moc hezká holka, jen by si měla dát pozor, aby se nevědomky nestala rukojmím těch, kdo o ní pějí oslavné ódy a navlékají jí chomout nového českého ideologického ideálu – dokonalost ve sportu, charakteru, morálce i ideologické korektnosti.

Ne nadarmo mě na biatlonu odjakživa tak trochu odpuzovalo, že se tam střílí. Připomínalo mi to brannou výchovu a soutěž Partyzánský samopal, při které jsme povinně běhali po Petříně, házeli granáty na cíl a stříleli ze vzduchovky. Ten pocit zhnusení zpřed 35 let, když si nás fotili překvapení turisti se vzduchovkami přes rameno na Petříně, si přesně pamatuju. A včera se mi zase vrátil.

Autor: Ondřej Mrázek | neděle 19.3.2017 12:12 | karma článku: 41,07 | přečteno: 3074x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

Pandemické peklo občas přináší kromě úzkostí a vzteku i moudré nápady, jaké by snad za normálních okolností nikoho ani nenapadly. K nim patří i návrh Karla Schwarzenberga na zklidnění emocí kolem pražského pomníku maršála Koněva.

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

Mizení opozičních politiků, řádění evidentně najatých skupin provokatérů, násilí a rabování. Bělorusko se rychle propadá do chaosu, který se snaží zneužít někdo třetí. Kdo to asi je?

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Neutralita jako inspirace z Vídně

Případ útoku nervovým plynem na bývalého ruského špiona v Británii vyvolal největší diplomatickou ofenzivu proti Rusku v moderní historii. Z Vídně nyní zazněla námitka, že pro vinu Kremlu neexistují přesvědčivé důkazy.

29.3.2018 v 19:40 | Karma: 42,70 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

Zvednout naše vlastenecké mandle se dokonale podařilo příčinlivým reformátorům české státní hymny. To, co vzniklo, je hudební kočkopes, navíc se směšně zastaralým obrozeneckým textem v plánované druhé sloce. Kde rozum náš?

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78 | Přečteno: 886x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Smog jako memento demokracie po česku

Každý rok zabije špatný vzduch podle informací Státního zdravotnického ústavu pět tisíc českých občanů. Politikům je to srdečně jedno. Jako ostatně skoro všechno, co se týká života běžných lidí, a ne jejich zisků a prebend.

28.2.2018 v 19:28 | Karma: 15,30 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik