Daně, ale co za ně?

31. 03. 2017 15:57:09
Konec března je tady a s ním i každoroční láteření a lamentování, že musíme platit daně. Skutečným problémem ale nejsou daně samotné, spíše to, že stát vybrané peníze nedokáže efektivně využít.

Daně, daně a zase daně. Denně daně, a co za ně? Daně platíme ze všeho, co vyděláme, a ještě k tomu i z toho, co si koupíme. Neznám nikoho, kdo by to bral tak, že platit daně je zkrátka potřeba, protože ti, co něco mají, se musí podělit s těmi, co nemají nic. Solidarita se moc nenosí, ještě tak v předvánoční hysterii poslat esemesku na nějaké to dobročinné konto, ale tím to hasne. Co jsme si, to jsme si.

Málo z nás si uvědomuje ten rozdíl. Zatímco v některých státech to tak nějak všechno funguje, na silnicích nejsou díry, skoro se netuneluje, a když, tak vykuky tuneláře hned chytí a odsoudí, všude je čisto, tramvaják na vás počká, než nastoupíte, a nezavře vám na just dveře před nosem, a lidé se na vás v parcích a ulicích usmívají, tady je děr na silnicích čím dál tím víc, podivné machinace s veřejnými zakázkami se staly normou, všude je špína a lidé se nasupeně dívají do země. Rozdíl je v tom, že zatímco ve fungujícím státě se daně efektivně využívají na tak zvané věci veřejné (neplést s nešťastnou zaniklou politickou stranou přezdívanou hanlivě veverkáři), tedy na to, z čeho mají prospěch všichni, u nás se většina vybraných peněz rozkrade a další část šikovně šoupne spřízněným firmám v nějaké té cinknuté veřejné zakázce nebo soutěži.

Jenomže to by tu museli být politici, kteří spravují stát jako stát, a ne jako firmu. Ačkoli je dnes v módě stavět stát a firmu do protikladu v tom smyslu, že stát je vždycky byrokraticky nabubřelý a neefektivní, zatímco ve firmě se musí makat, ale funguje to v ní všechno jako na drátkách. Je to vlastně jen takové pootočené rčení z dob reálného socialismu. Tenkrát se říkalo, že co je soukromé, je špatné, dnes je to naopak. Společné je jen černobílé vidění světa a nepochopení souvislostí. Rozdíl mezi firmou a státem je totiž ve skutečnosti takový, že zatímco stát chrání práva všech na demokratických principech, smyslem firmy je vyprodukovat co nejvyšší zisk, bez ohledu na cokoli, po nás přijde potopa. Teď jsme toho ostatně svědky.

Názorným příkladem, jak se liší stát a firma, je fakt, že zahraniční banky a automobilky, působící na našem území, právě ve jménu tohoto zisku ždímají peníze z našich občanů a dividendy si posílají k sobě domů. Jenom rakouská Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu, loni na dividendách vyplatila v přepočtu 12,8 miliard korun. A od roku 2000 takto odteklo za hranice neuvěřitelných 460 miliard, což už je slušná sumička. Až se člověk diví, že si to tak lehce necháme líbit. Jenomže zapomíná na to, že lidem, kteří umožnili nastavit systém tak, aby se vysávání bankovními a firemními klíšťaty, někdo musel dát pěkně tučného tuzéra. Jinak by takovou blbost přece nikdy neudělali.

Autor: Ondřej Mrázek | pátek 31.3.2017 15:57 | karma článku: 19.21 | přečteno: 411x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 428 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1886

Překladatel, publicista, básník.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...