Velikonoční Savčenko: PR, výzva k převratu a Pinochet

Proslulá bojovnice za svobodnou Ukrajinu, poslankyně Nadija Savčenko, využila Velikonoce ke hraní na city. Jak odpoví ultranacionalisté na její výzvu k převratu? A stane se drsná vojačka novodobou východoevropskou Pinochetkou?

S Nadijou Savčenko, která se proslavila tím, že vytvořila sama ze sebe obraz nesmiřitelné bojovnice proti ruskému jhu a příkladné oběti Putinského režimu, už není ve vlasti považována za vzorovou patriotku a hrdinku národa. Její vyzývavá a často až hysterická prohlášení z ní udělala v očích Ukrajinců spíše než spolehlivou političku nerozvážnou křklounku, která říká každý týden něco jiného. Z její aureoly zachránkyně vlasti a válečné hrdinky toho už moc nezbylo, takže se snaží získat si sympatie Ukrajinců jinak. Naposledy prohlášením na počátku Velikonoc, že je připravena postarat se o důchodkyni, která utrpěla zranění při dopravní nehodě, do které se namočilo i auto, ve kterém cestovala jako pasažér. „Jako zodpovědná občanka Ukrajiny veřejně prohlašuji, že se o tu ženu postarám. Postarám se nejen o ni, ale i o jejího kocoura, dokud musí ležet se zlomenou nohou v nemocnici,“ prohlásila poslankyně v rozhovoru pro ukrajinskou agenturu UNIAN.

Jen o pár dní dříve Nadija Savčenko způsobila poprask prohlášením, že po státním převratu, který její vlast potřebuje jako sůl, by si dokázala představit, že bude zemi vládnout ve stylu chilského diktátora Pinocheta. Ten byl podle ní sice diktátor, který má na svědomí stovky lidských životů, ale choval se prý nesobecky a chtěl prospět své vlasti. Její skandální rozhovor zveřejnil kanadský list Globe and Mail.

„Chtěla bych vládnout stejně jako on, protože to jeho zemi prospělo a prospělo by to i Ukrajině. Nevím, proč bych nemohla být ukrajinskou prezidentkou,“ podotkla neskromně. „Jsem přesvědčena, že Ukrajinu může zachránit jen diktatura. Jen ta může stabilizovat situaci v zemi a normalizovat situaci,“ zdůraznila. Jen několik dní předtím vyjádřila přesvědčení, že to nebude dlouho trvat a ukrajinští vojáci, bojující v Donbase, obrátí zbraně proti současnému prezidentu Porošenkovi. „Nepotkala jsem na frontě snad nikoho, kdo by neměl sto chutí otočit zbraně proti čokoládovému monarchovi Petrovi Porošenkovi a pořádně si zastřílet,“ nechala se slyšet poslankyně.

Zlehčování zločinů diktátora Pinocheta, který se dostal k moci vojenským převratem, podporovaným USA, je na Ukrajině velice oblíbené zejména proto, že Pinochet s podporou CIA v zádech svrhl demokraticky zvolenou socialistickou vládu a zavilý antikomunismus je dnes v zemi velice populární. Ostatně stejně jako u nás v 90. let, kdy byly jeho zločiny velice podobně některými pravicovými politiky zlehčovány. Celkový počet obětí perzekuce Pinochetovy vojenské junty, uznaný v roce 2011 vládou prezidenta Sebastiana Piňery, činí 40 018 osob, z toho 3 065 zabitých nebo násilně zmizelých.

Autor: Ondřej Mrázek | sobota 15.4.2017 15:54 | karma článku: 22,13 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78

Ondřej Mrázek

Co si myslí Rusové doopravdy?

27.12.2017 v 17:15 | Karma: 37,88

Ondřej Mrázek

Oslavy? To už spíš protest!

16.11.2017 v 17:10 | Karma: 34,75

Ondřej Mrázek

Válkou za mír

14.10.2017 v 18:03 | Karma: 28,91
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik