Ondřej Mrázek

Malování čertů na zeď

18. 04. 2017 17:25:52
Co se týče malování čertů na zeď, nemají česká média konkurenci. Znovu mne o tom přesvědčil článek na serveru idmes.cz „Nejislámštější země Evropy? Rusko si muslimy předchází, žijí jich tam miliony.“

Co se v něm píše? Jde především o rafinované míchání hrušek s jablky za účelem jasně stanoveného cíle: zblbnout příjemce natolik, že už potom uvěří úplně všemu. Dalším cílem je vyvolat v lidech strach z cizího a nepoznaného, z něhož logicky pramení nenávist. Nejlépe zase vůči někomu cizímu, odlišnému, koho v ideálním případě ani trochu neznáme, protože jsme v jeho zemi nikdy nebyli a jeho kulturu vůbec nechápeme. A ani nechceme. Smyslem je nechat české občany, chronicky vysávané rafinovanou chobotnicí daňových a korporátních klíšťat, trochu upustit páru, ale tak, aby to mocné politiky ani trochu neohrozilo. A k tomu je nejlepší tak trochu navést poslušné a důvěřivé čtenáře i s jejich vztekem a pocitem bezvýchodnosti do zahraničí. Nejlépe se v tomto směru osvědčuje Rusko. Češi už jsou nadávat na Rusy zvyklí, těžko se najde někdo, kdo by je neurážel hanlivým výrazem „Rusáci“. Pro dosažení většího českého národního sebevědomí, samozřejmě. No a potom se pochopitelně šiknou všichni tihle ti muslimové. Ideologicky loajální novináře ale napadl ultramoderní zlepšovák: pro umocnění působivosti vychytrale propojili obě největší ideologická zla a zdroje iracionálních strachů, aby vyvolali dojem, že Rusko a islám jsou jako všichni správní zlosyni vlastně tak trochu spiklenci.

„V Rusku žije asi patnáct milionů muslimů, zdaleka nejvíce v Evropě. V samotné Moskvě se otevřela před dvěma roky jedna z největších mešit světa.Putin zdůrazňuje, že Kreml je vůči islámu tolerantní a vstřícný,“ začíná článek, který povznesl vyčůranost české mainstreamové žurnalistiky na nový level. Vyčítá politikovi, kterého označuje za diktátora, že je tolerantní a vstřícný. A snaží se vyvolat dojem, že ZLO – ať už v podobě Ruska nebo islámu – je jen jedno. Protože je Putin ZLÝ, je vstřícný k islámu, který je – samo sebou – také ZLÝ. Jenomže kdo je potom ten DOBRÝ, který v této pohádkové taškařici nesmí přece chybět. Že by Sobotka? Anebo Kalousek? Nebo že by Babiš?

Autor: Ondřej Mrázek | karma: 25.82 | přečteno: 712 ×
Poslední články autora