Ondřej Mrázek

Konopí je hrozbou, Hitler a Stalin nevadí?

5. 06. 2017 19:33:57
Česká spravedlnost dokáže být slepá jako štěně a zakonzervovaná jako vyřazený obrněný transportér. Vydavatele veřejně kšeftujícího s hrnky a tričky s portréty Hitlera a Heydricha odsoudili za vydání receptů s konopím.

Ředitel nakladatelství Naše vojsko Emerich Drtina je jistě pěkný ptáček. Dnes si ale musel oprávněně myslet, že se svět zbláznil.

Svými experimenty balancujícími na hraně šíření symbolů a ideologie totalitních režimů neslavně proslul už před časem, když vydal knihu Adolfa Hitlera Mein Kampf. A protože resentiment po nacistické Třetí říši prožívá mezi Čechy nevídaný boom, pěkně na tom vydělal a ještě se zviditelnil. Zároveň na vlastní kůži poznal, že s jídlem roste chuť a začal ve velkém rozjíždět internetový obchod s plakáty, hrnky a tričky, z nichž vzhlížejí kromě jiných i nabubřelé tváře nacistických i komunistických zločinců a diktátorů. A teď ho – byť jenom podmínečně – odsoudí za recepty s konopím...

Stránky jeho e-shopu působí bizarním dojmem, protože na nich sousedí známí zpěváci, herci, muzikanti a myslitelé se státníky a diktátory, které odsoudilo celé lidské společenství jako zločince a masové vrahy.To ale nikomu nevadí.

Jan Amos Komenský sousedí s prezidentem Edvardem Benešem, šéf nacistické propagandy Goebbels s Charlie Chaplinem, Donald Trum s Karlem IV. a – dej mu pánbu lehké odpočinutí – Janem Werichem. Ella Fitzgeraldová je nabízena k prodeji pro změnu v sousedství Freddie Mercuryho a Saddama Husseina, K. H. Frank vedle Miloše Zemana a Václava Havla. Hrnek s říšským protektorem Heydrichem sousedí z jedné strany s Elvisem Presleyem a z druhé s Karlem Gottem.

Prostě pro každého něco, dárky pro celou rodinu. Nejhrůznější váleční zločinci, jaké svět poznal, jsou zařazeni bez mrknutí oka do tohoto kolotoče pop-ikon, prostě proto, jak objasnil vydavatel, „protože to lidé chtějí“. Jinak řečeno: nacismus je v módě a za co jsou prachy, to nám nesmrdí.

Kvůli Hitlerovi a Stalinovi na hrnkách a tričkách padlo několik trestních oznámení, české soudy ovšem zřejmě propagaci nacismu a komunismu považují za nepodstatnou hloupůstku ve srovnání se zveřejněním – navíc už před lety publikovaných – receptů pro lidi, kterým může konopí výrazně zmírnit bolesti a zkvalitnit život.

Jsem jediný, komu to celé přijde absurdní a varovné? Nebo je ti dnes u nás prostě normální? Slyšíte, jak se Jan Werich obrací v hrobě?

Autor: Ondřej Mrázek | karma: 22.33 | přečteno: 598 ×
Poslední články autora