Na Mečiara dojde, a na Klause?

Na Mečiara se sice ještě nevaří v pekle voda, ale hrozí mu basa kvůli amnestiím. A je to spravedlivé. Jak to, že si ale v této souvislosti nikdo nevzpomene na Klausův generální pardon jeho kamarádům – defraudantům a tunelářům?

Devadesátá léta byla prazvláštním obdobím. Euforie z pádu prohnilého reálně-socialistického režimu byla tak divoká, že působila na většinu lidí jako kouřová clona, pro kterou si neviděli už ani na nos mezi očima. Zhaslo se, a když se rozsvítilo, všechno bylo rozkradené. Knihovny se stěhovaly na balkon, aby se v bytech mohlo podnikat. Peníze nesmrděly.

Vladimír Mečiar, který byl v letech 1992 - 1998 slovenským premiérem, si s vládnutím moc hlavu nelámal. Kradlo se a tunelovalo jako o závod. Potom přišla amnestie, která to de facto všechno legalizovala. Jenomže ta se tak trochu stala Mečiarovi osudnou, protože ji letos 31. května zrušil Ústavní soud. A to byl začátek cesty ke trestnímu stíhání bývalého premiéra. Včera začala prokuratura zkoumat, zda v amnestiích nedošlo k naplnění skutkové podstaty zneužití moci veřejného činitele.A vypadá to, že určitě, jak by řekl hokejista po utkání televiznímu reportérovi.

No jo, jenomže když to jde na Slovensku, proč to nejde u nás? Ani Klausova amnestie pro jeho kamarády, tuneláře a největší podvodníky přece nebyla košér. Stačí si vzpomenout na předchůdce Pelty v čele fotbalové mafie Chvalovského! A takových výlupků, kteří jsou dnes za vodou jen proto, že kradli ve velkém, neomilostnil Klaus desítky, ale stovky nebo tisíce. Nechce se mi věřit, že se u nás nenajde jediný právník, který by si troufl veřejně říci v tomto směru pravdu. Cožpak to není jasné zneužití moci veřejného činitele?!

Když už jsme u Klause a Mečiara, nedá mi to, abych nepřipomněl, že i rozdělení Československa bylo zneužitím jejich moci podle hesla „rozděl a panuj“. Žádné referendum, jen tajná dohoda, která měla zajistit, že oba dva pánové zůstanou u moci i za cenu rozbití země. Říkáte vlastizrada? Ale jděte! To už se přece dávno všechno ututlalo a zametlo pod koberec…

 

Autor: Ondřej Mrázek | pátek 30.6.2017 18:49 | karma článku: 40,48 | přečteno: 3434x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78