Státní svátek? Ne, fotbalový mač!

27. 10. 2017 16:36:26
Už je to zase tady: slavnostní předávání vyznamenání, potřásání pravicí, národní hrdost a nacionální pýcha, vyhřezlé do patetických projevů zkostnatělých a opuchlých politiků. Ať žije 28. říjen

Už za pár hodin se zatřepetají červeno-modro-bílé vlajky na žerdích úřadů, do ulic vyjedou vlaječkami ověnčené tramvaje, šaliny, elektriky i lokálky, zkrátka bude zase co slavit! Už vidím šťastné tváře děti a dojaté slzy štěstí jejich maminek, už slyším mužné hlaholení otců rodin za slavnostním stolem. Před magickými 99 lety se zrodil náš stát, naše česká země, osvobozena z třistaletého jha v žaláři národů rakousko-uherské monarchie. I když, vlastně počkat, ono to celé nebylo zase tak jednoduché...

Jednak je třeba volky nevolky, s lítostí, že je to všechno tak zapeklitě složité, přiznat, že slavíme-li 28. října státní svátek, slavíme vlastně nevědomky -a mnozí obzvláště národně uvědomělí si to uznají jen s největším sebezapřením – vznik republiky nikoli české, ale československé. No, samozřejmě, že je dnes snad už zbytečné se k tomu vracet, ale přece jen... Ta vlajka, co nám tu tak ladně vlaje, vznikla jako vlajka Československa. Heroldicky symbolizuje Slovensko modrý klín, protože, jak jistě každý školák ví, historická vlajka českých zemí byla červená a bílá. Nemluvě raději o osudu Čechy vytunelované proslulé Československé námořní plavby a ČSA, tedy původně Československých aerolií....

Vraťme se ale do roku 1918, k onomu historickému okamžiku vzniku Československa. Vždycky když vidím nabubřelé žvýkací svaly politiků, cedících mezi zuby na první pohled vznešené, ale ve skutečnosti připitomělé ódy na hrdinný 28. říjen, zazní mi v hlavě slova Jana Wericha, který den přeslavný den před 99 lety na vlastní kůži zažil jako třináctiletý kluk.

„Po ulici šel dav lidí, kteří nesli takovou ohromnou standartu s velkým nápisem Tři sta let jsme trpěli. A představte si, ti lidi to ještě slavili,“ vyprávěl potom o mnoho let později své dceři Janě. „V našem národě to není nic novýho, vždycky se někde křičí nazdar a ať něco žije. Jenom nepochopím, jak dlouho o tom dokáže pyšně mluvit, psát o tom, mávat nad tím fangličkama. Nedojímalo mě to a dodnes mě to nedojímá, protože nevidím nic, co by mě na tom mělo dojímat.

Já jsem neviděl žádné hrdinství, žádné historické činy, já jsem to vždycky viděl jenom jako fotbalový mač, který jsme prohráli, protože sudí pískal proti nám a slunce svítilo našim hráčům do očí, a to mě přece nemůže dojmout,“ zafilosofoval si pěkně s nadhledem na téma vzniku Československa Jan Werich.

A můj oblíbený básník Vojtěch Dyk měl pro patetické nadšení v ulicích českých měst 28. října ještě ironičtější slova než Werich. Ještě v noci na úterý 29. 10 1918 napsal verše:

Kokardy, jásot, na praporu prapor.

Srdce se v dálku rozletí.

Jak je to krásné překonati zápor

a býti, růsti, stavěti!

Leč všichni vy, jimž srdce pýchou ztvrdla,

jež opájí dne oslava,

poslyšte výkřik z básníkova hrdla:

Boj teprve nám nastává!

Boj se sebou, se všemi zlými pudy,

se sobectvím, jež vede v sráz.

Se sobectvím, jež vede v sráz! Myslím, že se dá říct, že v tomto smyslu se Dyk projevil jako poměrně solidní jasnovidec. Bohužel.

Autor: Ondřej Mrázek | pátek 27.10.2017 16:36 | karma článku: 11.94 | přečteno: 492x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 126 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 541 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 520 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1886

Překladatel, publicista, básník.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...