Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Mělo být referendum - a bylo by dnes vše bez debat 8-o

Bohužel se obávám, že by referendu předcházela tupá propaganda.

0 0
možnosti
LU

Malo byť referendum v roku 1918, a ten paškvil tzv Československo, ktorý bol už na začiatku odsúdení na zánik, by nikdy ani nevznikol.

1 0
možnosti
AR

Podnět k pozdějšímu pozvolnému snažení o odluku Slováků od Čechů zavdalo nedodržení jednoho, ale důležitého bodu z dohody našich a slovenských krajanů v Pittsburghu r.1918 podepsanou i T.G.Masarykem. Šlo o federální uspořádání ČSR a slovenskou vládu v Bratislavě. Bohužel k tomu i díky neochotě Masaryka a Beneše nedošlo. A toto začal Hlinka se svými straníky od prvopočátku kritizovat. Olej do ohně přidali ještě naši tzv. pokrokáři, kteří posílali za trest působit na Slovensko ty našince, kteří měli průšvihy v práci. Od úředníků počínaje až po policajty a oficíry konče. Nebyl div, že v r.1939 se Slováci k nám zachovali tak, jak to dobře známe.

0 1
možnosti
PB

P57e72t78r 35B95u17r84i29a15n

28. 8. 2017 23:36

To byla (pokud to vůbec tak bylo) pouhá záminka. Odtrhnout se v tak kritické chvíli, jako bylo ohrožení státu, a vzápětí posílat vlastní občany do plynu, to spíše svědčí o zhovadilém nacionalismu, než o pocitu křivdy a touze po svébytnosti. Zvlášť, co se odtržením přihlásili sami slováci Hitlerovi jako jeho nejponíženější lokajové.

3 2
možnosti
Foto

Já odmítám mýtus, že Československo rozdělili svévolně Vladimír Mečiar a Václav Klaus, aby mohl každý z nich vládnout ve své půlce sám.

Příčiny rozdělení byly mnohem hlubší. V té době už proces emancipace slovenského národa dospěl hodně daleko a byl tam ve společnosti pocit jeho nedokončenosti - chybí ještě udělat ten poslední krůček. Také všechny tehdejší slovenské politické strany před volbami roku 1992 hovořily pouze o Slovensku a nikoliv o Československu. Tehdy už byla česká politická scéna a slovenská politická scéna. Předvolební kampaň dělala v obou částech federace pouze Klausova ODS a Sládkovi republikáni, jinak už nikdo jiný.

Referendum o zachování Československa ve federálním shromáždění tehdy zablokovala slovenská část sněmovny národů. Ale referendum by asi také nic nezachránilo, vždyť mohlo dopadnout v každé části federace jinak. Připomínám jen, že Michail Gorbačov uspořádal referendum o zachování Sovětského svazu. Ve všech svazových republikách se tehdy lidé vyslovili pro zachování SSSR, ale ten se přesto stejně brzo rozpadl referendum nereferendum.

Tehdejší dohoda o rychlém rozdělení Československa byla asi nejrozumnějším řešením. Tehdy se lidé na Slovensku báli, že by je Klaus příliš zatáhl do západního kapitalismu a lidé v Česku se zas báli, že by je Mečiar zatáhl někam na východ. Ironií osudu to ale nakonec dopadlo opačně - Slovensko je díky Dzurindovi už řadu let členem eurozóny a více prozápadnější než Česko.

7 1
možnosti
PB

P43e10t78r 52B94u78r35i89a66n

28. 8. 2017 20:35

Rozdělení federace bylo jediné rozumné řešení slovenského všudypřítomného nacionalismu. Věřte, že v referendu by bylo 90% slováků pro, ale jen 40% čechů a zase bychom poslouchali ty jejich povýšenecké kydy o tom, jak nás živí. Tedy referendum o ničem.

Jen malý exkurz do historie: rok 1918 jsou naši bratři, 38 chtějí samostatnost, 45 bratři, 67 samostatnost, 69 bratři, 90 samostatnost. Prakticky kam vítr tam čakan.

My pamětníci základní vojenské služby dobře pamatujeme na jejich povýšenecký nacionalismus, nadávání na Čechy, urážky atd. Tvrzení, že my jim zavraždili Štefánika, aby se nemohli odtrhnout, že nás živí, táhnou náš sport, strojírenství, infrastrukturu apod. z toho by i moucha blila. A pozor, tyhle názory měli od svých rodičů!

Věty typu: čo by ste vy čehúni žrali, keby nebolo nás, slovákov...byly běžné.

A jen pro vaši info, rozdělení federace se uskutečnilo tím, že si SNB odělila své hospodaření a požadovla vlastní měnu. Tedy dávno před touto schůzkou. Ta byla už jen konečným vyústěním slovenského separatismu.

7 0
možnosti
Foto

I36v39a61n 93M83a94r91e16k

28. 8. 2017 20:45

Naprostý souhlas p.Buriane. Pracoval jsem na Slovensku od r.1968 až do r.1996 takže s vámi mohu jen souhlasit . "Trhnout" se od českých zemí byl vždy jejich sen, který gradoval v r.1968 a po "nežné" .Nebyla to vůle jen Mečiara ale přání naprosté většiny občanů Slovenska.

5 0
možnosti
JK

Zrovna dneska přede mnou skládala zkoušku jedna studenka ve slovenštině a v pohodě. Myslím, že je to taky díky tomu, že republiku rozdělili dříve než první pitomec předvědčil druhého pitomce hodit první kámen.

6 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik