Klaus s Mečiarem pořád drží basu

11. 12. 2017 18:49:59
"Rozdělení bylo nevyhnutelné, i když ho většina lidí nechtěla". Dva politici, kteří pro vlastní prospěch před 25 rozbili Československo, si na společném setkání nervózně notovali pořád dokola stejnou starou písničku.

„O referendu hovoří jenom ti, kdo politicky zkrachovali,“ vybuchl Vladimír Mečiar jako papinův hrnec, když se ho redaktor na veřejném setkání v budově bývalého Federálního shromáždění opakovaně zeptal, proč rozhodli o rozbití společného státu sami, bez toho, aby se zeptali na názor občanů v referendu. Zákon, který jim to umožňoval, existoval, jenom se jim to nehodilo do krámu.

Jak to tehdy bylo? Všechno začalo volbami, ve kterých utrpěla Klausova Občanská demokratická strana na Slovensku takový debakl, že jí to neumožňovalo smysluplně vytvořit federální vládu. To byl ve skutečnosti hlavní impuls k tomu, aby se do té doby zcela okrajové debaty o spravedlivějším rozdělení pravomocí z Prahy dostala na politické výsluní. Desítky „babek demokratek“, jak jim tenkrát na Slovensku, kde v centru Bratislavy na náměstí SNP postávali se slovenskými vlajkami, ironicky přezdívali kolemjdoucí, byli normálním lidem k smíchu. Jakmile ale Klaus zavětřil, že rozdělení republiky může zachránit jeho politickou kariéru, stalo se i jeho zásluhou z požadavku slovenské samostatnosti ústřední politické téma. Nehledě na skutečnost, že ani Klausova ODS, ani Mečiarovo hnutí HZDS neměli rozdělené Československa v programu, tudíž pro ně neměli politický mandát.

Veškeré otázky na legálnost rozdělení byly uťaty s agresivními poznámkami, že jsou to provokace závistivců a zkrachovanců.

„Nemyslete si, ta jednání byla tvrdá, ta byla nemilosrdná, pořád jsme bojovali, nemyslete si,“ ozval se v jednu chvíli Václav Klaus, když mu redaktor položil otázku, proč se tak vesele a přátelsky poplácávali pod platanem v brněnské vile Tugendhat, jak o tom svědčí fotografie, která tento fakt dokazuje.

„Závěr našich občanů je zcela jednoznačný, o tom prostě nemůže být sporu, všichni to vnímají jako náš velký úspěch,“ rozhořčil se v jedné chvíli Klaus, když odpovídal na další otázku. A to přesto, že před pár dny zveřejněný průzkum Sociologického ústavu České akademie věd ukazuje něco jiného: za pozitivní považují rozdělení Československa před 25 lety pouze dvě pětiny Čechů a Slováků.

Mečiar byl po většinu debaty ve výborném rozmaru, dokonce dával k lepšímu vtipy. Například o jedné paní, která měla dům na slovenské straně hranice, ale při cestě na záchod musela do České republiky, kam tato důležitá, byť nevelká dřevěná stavba po rozdělení připadla. S Klausem si evidentně nepřestali rozumět, navzájem si dojemně mazali med kolem huby. Padala slova jako „historická pravda“, „zabránění krveprolití“ a podobně. Nedokázala mě ale zcela zbavit dojmu, že pokud by byli pánové Klaus a Mečiar upřímní, mělo padnout ještě jedno rčení, a sice Rozděl a panuj.

Autor: Ondřej Mrázek | pondělí 11.12.2017 18:49 | karma článku: 20.51 | přečteno: 684x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.53 | Přečteno: 440 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.96 | Přečteno: 1300 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 446 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1886

Překladatel, publicista, básník.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...