Fake-news po izraelsku s českým pírkem za kloboukem

Názorný příklad, kterak se manipuluje se skutečností, předvedla zase jednou izraelská média. A jako pilní propagandističtí žáčci se k nim přičinlivě přidali i četní novináři čeští.

Zpráva, že izraelští policisté zachránili nezodpovědné české turistky, které navíc zabloudily tam, kam nechtěly, před rozzuřeným davem agresivních Arabů, se poprvé objevila v izraelském listě Times of Israel. Netrvalo dlouho a ideově do krámu se hodící srdcervoucí drama o zlých Arabech a hodných izraelských policistech ještě vyhrotily české Lidové noviny. Jejich nebývale dlouhý titulek „Češky zabloudily cestou k Mrtvému moři. Palestinci na ně zaútočili kameny, zachránila je izraelská policie“ dokonale odpovídá oficiálně šířené představě o nepřizpůsobivých Palestincích, kteří svou agresivitou a nevypočítatelností ohrožují mírumilovné izraelské občany. Jenomže díky informovanosti a aktivitě postižených „českých obětí“ incidentu se ukázalo, že ve skutečnosti se všechno stalo úplně jinak.

Po vydání článku v Lidových novinách se ozvala jedna z „postižených turistek“, která se ohradila proti tomu, jak byl incident vykreslen, protože zkreslení informací může napomáhat šíření nenávisti vůči Arabům. Karolína Škápíková proto na svém Facebooku vydala prohlášení, v němž uvádí na pravou míru ideologicky podbarvené nesmysly z Lidových novin.

„Cestuji s kamarádkou po Palestině již od konce prosince a nesetkaly jsme se zde s žádnými problémy. Místní byli moc milí a turisty mají rádi,“ píše v něm. Incident, který se stal v úterý, podle íj vůbec nezačal tak, že by na ně Palestinci začali házet kameny. Jejich auto nejdříve podrobila kontrole izraelská policie, o chvíli později na ně – na policisty, nikoli na turistky – začali házet kameny dva pubertální kluci. Nešlo tedy o „dav Palestinců“, jak psali senzacechtiví a podněcování k národnostní nenávisti evidentně naklonění novináři. „Kdyby nás policie nezastavila, nikdo po nás kameny neházel,“ napsala Karolína Škápíková.

Stačí se podívat na nenávistné komentáře pod článkem v Lidových novinách a je hned zřejmé, že obavy slečny Karolíny nebyly liché. Zas o něco víc lidí propadne falešné představě, jací jsou Palestinci (a samozřejmě všichni Arabové) zlí a nebezpeční a jak je tam u nich nebezpečno, že je to vlastně nezodpovědný hazard tam jezdit. Lepší je přece neslézat z pece a nevycházet za humna.

Rychlá a účinná reakce dvou mladých, vůči předsudkům imunních Češek alespoň skýtá naději, že takto zaslepení nejsme zdaleka všichni.

Autor: Ondřej Mrázek | pátek 12.1.2018 19:43 | karma článku: 19,99 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78