Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

K29a21r69e79l 38B79o54k

30. 6. 2017 22:31

Neznalost problému neomlouvá. Prostě blábol.

8 1
možnosti
AR

Je dobře, že došlo oddělení mezi námi. Problém se Slováky nastal hned r.1919, kdy bohužel naše věrchuška v Praze s Masarykem na čele nesplnila podepsanou dohodu z Pittsburghu, která v jednom a důležitém bodě pro Slováky uváděla, že republika bude federativní. Vlády měly být 3, podobně jako později po r.1968. Sám Masaryk dohodu podepsal, ale bohužel toto nedodržel. Že v řadě věcí se Slovákům pomáhalo je jisté, ale také se děly chyby. Hlavně v tom, že pro pracovní výpomoc byli na Slovensko od nás posílání i takoví lidé o jejichž zaměstnání zde nebyl zájem. Učiteli počínaje přes policajty, oficíry, úředníky.... atd, tedy ty nekvalitní. I to bohužel se stávalo. A to těm, kteří se od nás chtěli oddělit, takové věci hrály do karet.

1 0
možnosti
Foto

Dohoda schvalovala spojení Čechů a Slováků v samostatném státě, v kterém mělo Slovensko mít svou samostatnou státní správu, parlament a soudnictví. Jak napovídá název byla to dohoda, ale ne právně závazný dokument. Byla to pouze a jenom lokální dohoda Čechů a Slováků. Spojení Čechů se Slovenskem bylo spojení rozvinuté, průmyslové země s orientem. Slovensko bylo v té době hluboce zaostalou zemí, které nemělo ani stanovené hranice. Takže představa, že by Slovensko v době spojení mělo mít vlastní parlament a tak dál, bylo víc jak úsměvné. Pokud se mluví, že Němci ze Sudet rozbíjeli Československo, tak to se stejnou měrou týkalo i Slovenska. Ono se zapomíná, že pokud ve společném státě vypukla krize, tak Slováci, vždy táhali jinam. Ať to byl Mnichov, rok 1968 a rok 1989. Také se zapomíná, že Slováci Havla, jako prezidenta v Bratislavě málem linčovali a jeho doprovod byl napaden. Na Slovensko byli posílaní kvalifikovaní lidi a lékaři. Tatínek Čapků byl lékař a protože na Slovensku byla bída léčil zadarmo a za jídlo a stejně se vrátil zpět, protože mu Slováci rozbíjeli okna a řvali, že má táhnout do Čech.To, že na Slovensko od nás byli posílání i takoví lidé o jejichž zaměstnání zde nebyl zájem je lež, kterou demagogicky tvrdili Slováci, asi stejně tak jako Němci ze Sudet, když tvrdili, jak jsou u nás utiskovaný a hladoví. Slovensko ve svém státě, jako jediný stát v Evropě za odsun Židů platil Němcům a bojovali po boku Německa proti SSSR.

4 1
možnosti
DN

Vy jste opravdu tak naivní nebo b.... Pokud budeme pokračovat, kdy do jde na Havla? Rozdělení republiky vidíte hodně zjednodušeně, tak nějak spíše z dětského pohledu - upřímně, ale .....8-o

11 1
možnosti
MB

K rozdělení republiky muselo stejně dojít a je moc dobře, že k němu došlo po vzájemné shodě a po dobrém. Myslím si, že to pomohlo oboum národům a necítíme k sobě žádné nepřátelství. Škoda, že takto to neproběhlo na Ukrajině.

3 2
možnosti
OP

Sice to ti dva pánové bažící po moci upekli bez referenda, ale s ohledem na velmi silnou touhu Slováků se osamostatnit to v důsledku udělali kulantně. Nerozdělené Československo by nejspíš byl nekonečný seriál nedorozumění

9 0
možnosti
TB

no já to tenkrát viděl asi takto,Slováci se chtěli trhnout, nelíbila se jim vazba na Čechy s hlavním městem Praha. Přitom jim měli hodně co děkovat za minulost. třeba po 2.válce, by Slovensko, co by poražený stát, měl platit reparace, ale tím, že si Slovensko vzalo pod svá křídla Praha, tak se z toho vyvléklo

Slovákům se prostě řeklo, když chcete jít tak si běžte. Mám takový pocit, že jsme se snažili Slováky udržet v jednotném Československu.

A co se týče amnestií, to by jsme museli sklouznout až na Havla. Havell totiž, po té své amnestii, pronesl krásnou větu, že se teď bojí se projít po Václaváku, aby se mu něco nekalého nepřihodilo

6 0
možnosti
PT

P17e28t20r 51T62o33m57e72k

30. 6. 2017 19:57

A jak by podle vás to referendum mělo být zorganizované? Co kdyby se Slováci rozdělit chtěli a my ne, nebo naopak?

1 0
možnosti
SB

Klausova amnestie byla zcela v souladu se zákonem. Klaus tehd prezidentem byl.

Mečiar ji dal ve chvíli, kdy ji dal, drel na Slovensku situaci pevně v rukou, ale prezidentem nebyl.

Něco podobného, jako kdyby ji dal Husák v době, kdy už byl generálním tajemníkem ÚVKSČ, a tudíž nejmocnějším mužem státu, ale prezidentem byl ještě Svoboda, kerý už byl velice nemocný, neschopný vykonávat funkci, ale po formální stránce Husák ještě prezidentem prostě nebyl a amnestii dát nemohl. Přesto by si ji z nějakého osobního důvodu prosadil.

Kdyby se mu povedlo, že by ten totálně senilní Svoboda ji podepsal, bylo by to v pořádku. Kdyby si ji však prosadil Husák jako generální tajemník ÚVKSČ bez Svobodova podpisu, v pořádku by to nebylo.

9 0
možnosti
VV

Jiste,

i vypsani odmeny na odkaz na ucastniky atentatu na risskeho protektora byl v souladu se zakonem.

2 2
možnosti
Foto

To je damgogie a blábolRvRvRv

15 0
možnosti
Foto

Často spolu nesouhlasíme a občas, jako teď, ano.

1 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik