Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak zvaný tribut byla věc v tehdejší Evropě zcela běžná. Václav jej nepravidelně odváděl do Bavorska Arnulfovy. Arnulf v roce 929 tento poplatek připustil Sasku králi Jindřichovi, který tento tribut platil Maďarům a byl to tribut, který jeho království zatěžoval těžce. Z kronik je zřejmé, že při jednání o tributu vystupoval Václav jako rovný partner a ne jako barbarský králíček. Tribut se týkal všech českých knížat ne jenom Václava. Tribut neznamenal podřízenost, bylo to výkupné za mír, paktem o neútočení. Václava bral Jindřich jako důležitého partnera a uznávaného reprezentanta celý Čech a proto mu daroval rameno sv Víta. Tributem Václav se přihlásil k civilizovanému západnímu světu a expanzi Saska obrátil za Labe proti barbarům.

7 0
možnosti
BM

To nemá cenu, autor zde často hlásá naprosté bludy....

7 0
možnosti
Foto

O tom, zda to byla bratrovražda žádná legenda nemluví. Podle legend došlo k hádce mezi Václavem a Boleslavem. Boleslav Václava udeřil mečem, ale ten se svezl po šubě Václav meč chytil rukou a povalil Boleslava. Na místo se seběhli družníci Boleslava a viděli Václava s mečem a na zemi Boleslava. Zaútočil na Václava a ten se snažil zachránit a útikal ke kostelu aby se zachránil svatým azylem, ale u dveří kosetela byla dostižena a jedním z družníků zabit. Tolik lze vyčíst legend.RvRvRv

6 0
možnosti
BM

Jste další, který zde hlásá naprosté bludy

"Václavovo poddání se Jindřichovi a s ním spojená daň se stala předmětem zájmu a výkladů historiků. Např. František Palacký a po něm další je považovali za poddaní se říši a tím za počátek začleňování Čech do (až později vzniklé Římské) říše, Václav Novotný dokonce za (chvályhodné) přijetí Čech v léno. Lze se setkat i s různými méně vědeckými výklady, od záchrany národa před osudem polabských Slovanů až po zaprodání země Němcům. Co se týče předmětu daně, Palacký za něj prohlásil údaj mnohem pozdější Kosmovy kroniky, že z Čech bylo odváděno 120 volů a 500 hřiven stříbra a jejich vztažení k synovi Karla Velikého považoval za Kosmův omyl(!!!!). Daň z Čech ve formě drahých kovů a dobytka je doložená k roku 991, mohla tedy taková být již za Václava, ovšem teze o 120 volech a 500 hřivnách, která se dostala do historického povědomí, není spolehlivým pramenem doložená!!!.

(zdroj Wikkipedie)

A co se týče vyvraždění Slavníkovců na Libici, jednalo se dokončení sjednocení českého státu, sice krutým způsobem, ale tak to ve středověku chodilo. A Boleslav II. (který Vás jistě jitří tím přízviskem "Pobožný", který získal díky ustanovení pražského biskupství) patřil k nejschopnějším českým panovníkům. Mimochodem vypálení Libice se nezúčastnil, neboť v té době byl již stižen mrtvicí...

6 0
možnosti
Foto

František Palacký si hodně vymýšlel a vymyslel si rod Slavníkovců. Neexistuje žádný doklad, který potvrzoval, že Češi odváděli tribut o 120 volech a 500 hřivnách, Tohle nikdy v Evropě neexistovalo. O Slavníkovích vyšla kniha historiků, kteří na základě archeologických výzkumů dokumentů z té doby vyvracejí, že by Libici došlo k nějakému masakru a stejně tak to nepotvrdil archeologický výzkum. Palacký si vymyslel rod Slavníkovců. Český stát byl sjednocen už za Boleslava.

2 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik